فهرست مطالب

مجله جستار های زبانی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا انوشیروانی، لاله آتشی صفحه 1
    ادبیات تطبیقی از دهه هفتاد میلادی بر اساس نظریات رنه ولک و هنری رماک پا به عرصه جدید مطالعات بینا رشته ای نهاد. مطالعه ارتباط بین ادبیات و هنر، مانند ادبیات و نقاشی، یکی از عرصه هایی است که توجه پژوهشگران ادبیات تطبیقی را در چند دهه اخیر به خود جلب کرده است. در این نوشتار کوشیده ایم با بررسی شعر و نقاشی سهراب سپهری، ارتباط بین ادبیات و هنر را روشن کنیم. آنچه در این پژوهش بینارشته ای تحلیل می شود، مفاهیم ایستایی و پویایی است که در بیان نوشتاری شعر و بیان تصویری نقاشی به روش های متفاوتی رخ می نماید. هرچند اهمیت این پ‍‍ژوهش در بینارشته ای بودن آن است، منظر جدیدی برای درک بهتر اشعار و نقاشی های سهراب سپهری می گشاید. نویسندگان تلاش کرده اند تا با تبیین چارچوب نظری و روش تحقیق، راه را برای مطالعات بینارشته ای در این حوزه از قلمرو ادبیات تطبیقی بگشایند.
    کلیدواژگان: بینا رشته ای، نقاشی، شعر، سهراب سپهری، ادبیات تطبیقی
  • ضیاء تاج الدین، ملیحه عشقوی صفحه 25
    نمود دستوری یکی از مقوله های مطرح در کنار زمان در عبارت های فعلی فارسی است که تاکنون آموزش آن به فارسی آموزان خارجی چندان مورد توجه نبوده است. این تحقیق به تاثیر یادگیری نمود فارسی بر اساس دو روش ساختاری و ارتباطی پرداخته است. از بین فارسی آموزان غیرایرانی سطح میانی، آزمودنی ها به دو گروه چهل نفره تقسیم شدند. هر دو گروه در پیش آزمون نمود شرکت کردند تا از نظر توانایی در استفاده از نمود فارسی همگن شوند. به آزمودنی های گروه ساختاری، نمود دستوری بر اساس روش ساختاری آموزش داده شد. گروه ارتباطی نیز با توجه به طرح درس های ارتباطی که تهیه و تدوین شده بود، نمود را فراگرفتند. نتایج پس آزمون هر گروه در مقایسه با پیش آزمون و نیز در مقایسه با یکدیگر با استفاده از آزمون تی نشان می دهد گروه ارتباطی به طرز معناداری در درک نمود پیشرفت کرده است. در مقابل، تفاوت آماری معناداری بین پیش آزمون و پس آزمون گروه ساختاری ملاحظه نشده است. همچنین از نظر آماری، عملکرد گروه ارتباطی در پس آزمون به طرز معناداری بهتر از عملکرد گروه ساختاری بوده است. نتایج این تحقیق تجربی گویای آن است که روش درسی ارتباطی، روش کارآمدی است و به کارگیری آن به ارتقای آموزش دستور زبان فارسی به غیرفارسی زبانان یاری می رساند.
    کلیدواژگان: فعل، نمود دستوری، روش ارتباطی، روش ساختاری، فارسی آموزان غیرایرانی
  • عبدالله حسن زاده میرعلی، لیلا شامانی صفحه 51
    نهضت باروک از ایتالیا آغاز شد و تمام اروپا را فراگرفت. مکتب باروک پس از عصر باشکوه رنسانس و سبک هندی پس از دوره عراقی شکل گرفت. این دو رابطه ای استوار با هم دارند. برای مثال، قالب رایج در هر دو مکتب، غزل است و مضامینی چون حرکت و استحاله، تاکید بر صورت های عینی و تجسمی، تکیه بر زیبایی های جسمی، چگونگی وصف طبیعت، تسلط دکور، آشنایی زدایی و... در هر دو مشترک است. در ادبیات باروک عدم تقلید از قدما، ناپایداری جهان، استعاره های حرکت، مرگ، نمایش، اغتنام فرصت لحظه های زودگذر، عصیان هنرمند، پیچیدگی فلسفی، پارادوکس، مطلق نبودن علم بشری، آزادی بیان و... به وضوح مشاهده می شود؛ این عناصر در شعر بیدل دهلوی هم نمود یافته است. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط مکتب باروک و سبک شعری در هند و ایران با تکیه بر اشعاری از بیدل دهلوی است.
    کلیدواژگان: مکتب باروک، بیدل دهلوی، سبک هندی، ادبیات تطبیقی
  • فرهاد ساسانی، پرویز آزادی صفحه 67
    همنشینی و جانشینی، همان گونه که زبان شناسانی چون رومان یاکوبسون از آغاز اشاره کرده اند، تاروپود زبان را تشکیل می دهد. از این رو، می توان با مشخص کردن مولفه های معنایی یک واژه خاص و سپس بررسی ارتباط های واژه های همنشین و جانشین با آن، کارکردهای آن واژه را در زبان در سطح گسترده ای مشخص کرد. با این روش، ابتدا همنشین ها و جانشین های واژه مورد نظر مشخص می شود، سپس بر پایه مولفه های معنایی به دست آمده از واژه های همنشین و جانشین، مولفه های مشترک نشان داده می شود؛ این مولفه ها، مولفه های معنایی واژه موردنظر است.
    واژه «حق» یکی از کلیدی ترین واژه های قرآن کریم است که 290 بار در آن تکرار شده است. این واژه همراه واژه های همنشین و جانشینش در قرآن (رسول، دین، باطل، هدی، صدق و بینات) مبنای تحلیل واژه حق شده است. افزون بر زبان عربی به معنای عام، این واژه در گونه عربی قرآنی نیز مصداق های متنوعی یافته است؛ برای مثال خداوند خود و تمام تصرفاتش در جهان مانند خلقت، ارسال رسولان، نزول وحی، وعده، وعید و... را حق دانسته است. در این مقاله، کوشش می شود مولفه های معنایی ای که میان جانشین ها و همنشین های حق مشترک است، بر پایه واژه های برگزیده مشخص شود.
    کلیدواژگان: همنشینی، جانشینی، حق، رسول، دین، باطل، هدی، صدق، بینات
  • شهلا شریفی، محمدرضا پهلواننژاد، مهناز آزادمنش صفحه 85
    این پژوهش به بررسی پاره گفتارهای واکنشی در پاره ای از مکالمات زبان فارسی می پردازد. پاره گفتارهای واکنشی، پاره گفتارهای کوتاهی مانند hmm، mm و... هستند که شنونده حین گوش دادن به گوینده، آن ها را تولید می کند، بدون اینکه نوبت گیری کند و یا اینکه گوینده نیازی به پاسخ دادن به آن ها داشته باشد. این کلمات بر پیشبرد هر چه بهتر گفت و گوها تاثیر می گذارد. اهمیت پاره گفتارهای واکنشی در زمان فقدان آن ها فهمیده می شود. اگر پاره گفتارهای واکنشی نابجا به کار رود، در روند مکالمه اختلال ایجاد می کند؛ پس چشم پوشیدن از آن ها در تحلیل مکالمات، باعث نادیده گرفتن بخش مهمی از تعاملات روزانه می شود. تاکنون، این پاره گفتارها در زبان فارسی مورد مطالعه و بررسی زبان شناختی قرار نگرفته است.
    در پیکره زبانی این پژوهش، 960 پاره گفتار واکنشی در کل مکالمات ضبط شده، اعم از مکالمات رو در رو و مکالمات تلفنی، مشخص و آوانگاری شده و در چارچوب تجزیه و تحلیل مکالمه بررسی شده است. همچنین، نقش متغیرهایی مانند مشخصه های زبرزنجیره ای در معنا و میزان تاثیرگذاری این پاره-گفتارها مورد مطالعه قرار گرفته است. داده های این پژوهش نشان می دهد پاره گفتارهای واکنشی در بافت های مختلف، معانی متفاوتی دارند و می توان برای این پاره گفتارها مطابق با بسامدشان، معانی اصلی و جانبی در نظر گرفت. همچنین، می توان با توجه به عوامل دخیل در آن ها، طیفی برای میزان تاثیرگذاری این پاره گفتارها قائل شد. هدف ما از نگارش مقاله حاضر این است که معنا و کارکرد پاره گفتارهای واکنشی زبان فارسی را در مکالمات این زبان مشخص کنیم و نقش برخی عوامل تاثیرگذار بر معنای این پاره-گفتارها را نشان دهیم.
    کلیدواژگان: پاره گفتارهای واکنشی عام، پاره گفتارهای واکنشی مفهومی، خصوصیات زبرزنجیره ای، بافت، دلالت ضمنی، گفت و گوهای فارسی
  • کوکب فائز، حسین خنیفر، سید مهدی الوانی، علی اصغر پورعزت، غلامرضا جندقی صفحه 113
    زبان به عنوان پدیده ای اجتماعی، با ساخت و نظام ارزش های جامعه ارتباط تنگاتنگی دارد؛ ارتباطی کاملا تعاملی و دو سویه؛ به این صورت که هم زبان بر ساخت اجتماعی تاثیر دارد و هم ساخت و بافت اجتماعی و محیط پیرامون افراد بر زبان آن ها تاثیر می گذارد. حتی در برخی موارد ممکن است تفاوت های زبانی به تفاوت های ادراکی از جهان منجر شود. هدف این تحقیق، بررسی تطبیقی کارکرد و نقش زبان در توسعه عدالت در قالب مفهوم جدید و نوظهور عدالت زبانی است و به روش دلفی تاریخی (محدود) انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد در رویکرد عدالت زبانی، بنیاد های عدالت بر ساخت زبان، توسعه و تقویت توانمندی های زبان شناختی آحاد جامعه بنا نهاده می شود. بنابراین، بر به کارگیری کلمات و واژگان و زبان عدالت محور، به عنوان نخستین گام در رسیدن به جامعه عدل، تاکید می شود و استفاده از واژگان تحقیر آمیز که با هدف برجسته سازی نقایص افراد یا القای نفوذ و قدرت به کار می روند منع می شود.
    کلیدواژگان: توهین، زبان توهین آمیز، زبان فراگیر، زبان استثنا، عدالت زبانی
  • عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا، فرزانه تاج آبادی صفحه 127
    تشدیدزدایی فرایندی واجی است که در بعضی از زبان ها از جمله فارسی مشاهده می شود. از آنجا که مطالعات تاریخی از گرایش زبان ها به این فرایند حکایت می کند و از سوی دیگر تاکنون در زبان فارسی، پژوهش جامعی در این زمینه صورت نگرفته است؛ هدف این تحقیق، معرفی فرایند تشدیدزدایی و بیان ویژگی های آن در زبان فارسی و گویش های آن است. در این مقاله، رابطه تشدیدزدایی و تشدید با فرایندهای واجی نظیر تضعیف، تقویت، همگونی، کشش جبرانی و غیره بررسی شده است. این تحقیق به شیوه کتابخانه ای و با استفاده از کتاب ها و مقالات گویش شناسی و استناد به پیکره ای شامل 12 هزار داده (مشدد و غیر مشدد) مربوط به 33 گویش ایرانی انجام شده است. نگارندگان علاوه بر تحلیل کیفی، از بررسی کمی داده ها یعنی محاسبه بسامد مولفه ها نیز استفاده کرده اند؛ به عبارت دیگر تعداد کلمات مشدد (شده) و تشدیدزدایی شده و همچنین فراوانی همخوان هایی که تحت تاثیر این فرایندها قرار گرفته اند محاسبه شده است. مهم ترین نتایج این تحقیق عبارت اند از: 1. تشدیدزدایی عکس تشدید عمل می کند؛ 2. در میان فرایندهای واجی، کشش جبرانی و درج همخوان، فرایندهایی هستند که بعد از حذف تشدید دارای بیشترین بسامد از لحاظ کاربردند؛ 3. تشدیدزدایی زمینه را برای عملکرد سایر فرایندهای واجی فراهم می کند؛ 4. گویی تمایل طبقات مختلف آواها به فرایند مشدد شدن و تشدیدزدایی در جهت عکس هم عمل می کند. تمایل طبقات همخوانی نسبت به فرایند مشدد شدن به صورت روان> انسدادی> خیشومی> غلت است.
    کلیدواژگان: تشدیدزدایی، تشدید، کشش جبرانی، تضعیف، تقویت
  • ارسلان گلفام، غلامرضا محیی الدین قمشه ای صفحه 153
    در این پژوهش ویژگی های معنایی دوگان ساخت های فارسی در چارچوب نظریه تصویرگونگی به طور عام و اصل تصویر گونگی کمیت به طور خاص بررسی شده است. مطالعات انجام شده در باب ویژگی های معنایی دوگان ساخت ها در اغلب زبان ها، حاکی از ارتباط این نوع ساخت با معانی/ مفاهیمی همچون فزونی، کثرت، شدت، تداوم، تکرار، کمال، تمامیت، توزیع و... است. ازاین رو، هدف این پژوهش، نشان دادن ارتباط دوگان ساخت های فارسی با معانی/ مفاهیم یاد شده و تبیین این ارتباط در چارچوب نظریه تصویرگونگی، اصل تصویرگونگی کمیت و مدل تجدیدنظر شده «ریگر» است. این مهم پس از پژوهشی گسترده در باب رابطه صورت و معنای دوگان ساخت های فارسی، در قالب یک طبقه بندی معنایی (جدول های2-6) محقق شده است.
    کلیدواژگان: دوگان سازی، دوگان ساخت ها، تصویرگونگی، اصل کمیت، اصل پیچیدگی، زبان فارسی، گسترش معنایی، تکرار نحوی
  • عیسی متقی زاده، سجاد اسماعیلی، دانش محمدی صفحه 173
    یکی از مهم ترین دروس مرتبط با ادبیات هر زبان که مهم ترین اهداف آن زبان را محقق می سازد، دروس متون ادبی است. در رشته زبان و ادبیات عربی نیز بخش قابل توجهی از دروس این رشته برای متون ادبی درنظر گرفته شده است که متون شعری در میان متون ادبی دیگر بیشترین سهم را دارد. اما سال هاست که این متون با روش های قدیمی تدریس می شود و بسیاری از استادان از راهبردهای جدید و مناسب تدریس این متون استفاده نمی کنند. این امر سبب شده است دانشجویان چندان نتوانند در دست یابی به مهم ترین اهداف متون شعری، یعنی افزایش ذوق ادبی و تقویت میل و انگیزه آنان به رشته خود، موفق باشند.
    نگارندگان می کوشند تا با روش پیمایش و ابزار پرسش نامه به بررسی میزان اجرای راهبردهای مناسب تدریس متون شعری عربی بپردازند. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان ترم چهارم به بعد دوره کارشناسی و استادان رشته زبان و ادبیات عربی در دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی، شهید بهشتی و تربیت معلم است. یافته های پژوهش نشان می دهد راهبردهای جدید تدریس متون شعری، یعنی راهبردهای شرح تفصیلی اشعار، تحلیل زیبایی شناسی اشعار و تحلیل سبکی، کمتر از راهبردهای سنتی (بیشتر مربوط به روخوانی صحیح اشعار هستند) اجرا می شوند.
    کلیدواژگان: آموزش عربی، متون شعری، راهبردهای تدریس
  • مهین ناز میردهقان، آسیه ایمانی صفحه 193
    این پژوهش بررسی موردی تفاوت های جنسیتی زبانی در کودک دوقلوی دختر و پسر است که در به کار گیری دایره واژگان فارسی انجام شده است. این پژوهش توصیفی- تحلیلی در چارچوب فهرست تکامل رشد ارتباطی مک آرتور- بیتز (سی. دی. آی) انجام شده و در آن، دایره واژگانی دوقلوهای مورد بررسی در 22 دسته واژگانی و 2 دسته افزون بر چهارچوب تحقیق، تحلیل شده است. پیکره زبانی، گفتار روزمره دوقلو هاست که با استفاده از ضبط صدا (در کل 2535 واژه) دسته بندی، و بسامد وقوع آنان در هر دسته واژگانی محاسبه شده است. در ادامه، تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی وابسته انجام شده است. نتایج آزمون تی وابسته نشان می دهد فقط در دسته های واژگانی 6، 10 و 16 و نمره کل مقیاس (نمودار 1 و جدول 26)، میان میانگین عملکرد دوقلوها تفاوتی معنادار وجود دارد (05/0p<) و در سایر موارد میانگین عملکرد آن ها بسیار نزدیک به یکدیگر است. همچنین در تمام موارد معناداری تفاوت، میانگین عملکرد آرشام (پسر) بزرگ تر از آرشیدا (دختر) است که عملکرد بهتر وی را در این خرده مقیاس ها نشان می دهد. در دسته های 2 و 13 عملکرد آن ها و در نتیجه میانگین یکسان است. سایر تفاوت ها و شباهت های موجود در دایره واژگان آن ها عبارت اند از: 1. دسته واژگانی افعال در دایره واژگان هر دو از بالاترین بسامد برخوردار است؛ 2. دسته واژگانی کلمات انتزاعی برای هر دو از کمترین بسامد برخوردار است و 3. گستردگی و تنوع دایره واژگان در کودک پسر بیشتر است (از مجموع پیکره، 25/56 درصد به پسر و 74/43 درصد به دختر اختصاص دارد).
    کلیدواژگان: فراگیری زبان کودک، چارچوب فهرست تکامل رشد ارتباطی مک آرتور، بیتز، دسته بندی دایره واژگانی، تفاوت جنسیتی
|
  • Alireza Anushiravani, Laleh Atashi Page 1
    Based on the theories of René Wellek and Henry Remak, interdisciplinary studies, as a sub-category of Comparative Literature, started to grow since 1980’s. The study of the relationship between literature and such arts as literature and painting has, since then, attracted the interest of many researchers. This paper is as attempt the relationship between poetry and painting through the poetry and paintings of Sohrob Sepehri. What have been discussed in this interdisciplinary research are the concepts of stasis and dynamism, which appear differently in the written language of poetry and the visual medium of painting. Though the main emphasis of this research is on interdisciplinarity, it still offers new perspective to a better understanding of Sepehri's poetry and paintings. The writers have tried to open the way for further interdisciplinary research in the field of Comparative Literature by elucidating a clear theoretical framework and research methodology.
  • Zia Tajeddin, Maliheh Eshghavy Page 25
    As one of the main topics in Persian verbal phrases, grammatical aspect has been largely ignored in teaching Persian to speakers of other languages. To address the topic, this study investigated the learning of Persian grammatical aspect through two teaching
    Methods
    structural and communicative. Test takers were selected from the non-Iranian intermediate learners of Persian. Each group consisted of 40 foreign students. Both groups were administered an aspect test as a pretest to make sure about their homogeneity before treatment. Afterwards, grammatical aspect in Persian was taught to one group through the structural method, and through communicative materials developed by the authors to the other group. Each group’s progress was measured through the same aspect test after the completion of treatment. Paired-samples t-test results analysis showed that the communicative group, compared to the structural group, made significant improvement in learning Persian aspect. Furthermore, independent-samples t-test results revealed that the communicative group performed considerably better than the structural group in the post-test. These findings indicate that communicative language teaching is an effective method, which can be used to improve the teaching of Persian grammar to foreign students.
  • Abdollah Hasanzade Mirali, Leila Shamani Page 51
    Baroque movement started from Italy and covered the whole Europe. Baroque school came into being after the glorious Renaissance era, and The Indian style came into being in Persian literature likewise Iraqi. These two have a firm relationship with each other. For example, sonnet is the prevailing form in both schools. Also they have concepts like movement and permutation, emphasis on visible and concrete forms, reliance on physical beauty, how to describe nature, dominance of décor, defamiliarization, etc, in common. What are clearly observed in Baroque literature are: not imitating the formers, instability of the world, movement metaphors, death, presentation, carpe diem, artist's revolution, philosophical complexity, paradox, conditionality of human knowledge, freedom of speech,etc. These are also salient in the poetry of Bidel Dehlavi. This research studies the firm relationship between Baroque school and poetic style in Iran and India considering some poems of Bidel.
  • Farhad Sasani, Parviz Azadi Page 67
    Syntagmatic and paradigmatic structures, as it was already reiterated by linguists such as Roman Jakobson, constitute the fundamental structure of language. Thus it is possible that semantic components of a word are found, the relations of syntagmatic and paradigmatic words with it are studied, and finally, the functions of that word in language are determined in a wide scale. In this method, first, sytamatic and paradigmatic words, which are considered to be the semantics components of the word, are found, and then their common semantic components are analyzed. The term “Haq”, which is repeated 290 times, is one of the most significant Quranic terms. Haq and its syntagms and substitutions (rasu:l, din, bātil, hudā, sidq, bayyināt) are the basis of its analysis. In addition to Arabic language, this term has also got a variety of applications in its Quranic veriety. For instance, God says that He and all His effects in the world such as creation, sending the Messengers, the revelation, good tidings and threats are “Haq”.
  • Shahla Sharifi, Mohammad Reza Pahlavannezhad, Mahnaz Azadmanesh Page 85
    This survey is dedicated to the study of Persian reactive tokens. Reactive tokens are short utterances such as “hmm”, “mm”, and alike, which are produced by the listener when he/she is listening. They do not require answers on the part of the speakers and they do not cause changing of the turn. Reactive tokens influence the success of the ongoing conversation. Their importance is understood in their absence. If they are used improperly, the conversation is disturbed. Without considering these tokens, we will ignore the important features of conversations. To our knowledge, no research has so far examined these token. In the corpus of this research, 960 tokens are transcribed in all the conversations, including face to face and telephone conversations, and studied in conversational analysis framework. Furthermore, super-segmental features and the degrees of reactive tokens’ influences are explored. The results showed that reactive tokens have different meaning in different context and we can consider a canonical and a non-canonical meaning for them. Also a spectrum for the degree of their influence is presented. The aim of this study is discovering the meanings and function of reactive tokens and some factors influencing their meaning in the conversations.
  • Kokab Faez, Hossein Khanifar Page 113
    Language as a social phenomenon is associated with the construction of social and community values; an interactive and two-way communication, so that either language has an impact on the social construction, and social context and environment have influences on language. In some cases, language differences may lead to differences in perception of the world. The main goal of this paper is Comparative investigating the function of language in justice development (called: Linguistic Justice). The results showed that in lingual justice approach, justice is built based on the language constructs, and it develops and strengthens the linguistic capabilities of every society. Therefore, to achieve a just society, using of just words, and just language as well as understanding the concepts of justice are more emphasized. Use of degrading words for highlighting of humane defects or showing the influence and power are forbidden and enrichment of language by justice words is very important as a main agenda. In other words, stigmatizing language, which is based on detecting of rebuke differences of people and setting a hierarchy of power, will be against the requirements of lingual justice.
  • Aliyeh Kord-E Zafaranlu Kambuziya, Farzaneh Tajabadi Page 127
    Digemination is a phonological process, which is found in some languages like Persian. Since historical surveys implied languages’ tendency to this phenomenon and, it has not been to date studied systematically in Persian, so the purpose of the present research is to introduce this phenomenon and provide some information about its characteristics. In this paper, the relation between digemination and gemination with other rules like assimilation, lenition, fortition, compensatory lengthening was investigated. The research is based on corpus consisting of 12000 data from 33 Iranian dialects gathered from dialectology books and papers. In addition to qualitative analysis, the quantitative calculation of the features frequency has been used as well. In sum, the results illustrated that: 1- digemination behaves versus gemination; 2- compensatory lengthening and insertion are the most frequent rules related to digemination; 3- digemination causes other phonological processes and 4- different classes of consonants show different behavior toward gemination as liquid> stop> nasal> glide, and this direction is versus in digemination.
  • Arsalan Golfam, Gholam Reza Mohyyedin Qomshei Page 153
    In this research, the semantic properties of Persian reduplicative constructions were studied in the framworks of “Iconicity Theory”, in general, and the quantity principle in particular.Researches on reduplicative constructions in most languages have reveraled the connection of these constructions to such meanings as augmentation, increased quantity, internsification, continuation, repetition, completion, and distribution. The aim of this research was to show the connection of Persian reduplicative constructions to the aforementioned meanings within the framworks of “Iconicity Theory”, the principle of quantity, and the revised version of Regier's model (1998).The extensive research on form-meaning correlation in Persian causative constructions seminated in the development of a semantic classification of Persian reduplicative constructions (The attached semantic types lists 1-5).
  • Isa Motaghizadeh, Sajjad Esmaili Page 173
    Among the most important lessons, as the most striking aspect of literature in any language and by which the main objectives of this field are met, are the courses related to the poetic texts. A great deal of Arabic language and literature is devoted to literary texts, among which much is devoted to the poetic texts.But for many years, the poetic texts are taught with traditional methods in this field and many of the teachers do not use new strategies in teaching of these texts. This has led the poetic texts not to be successful in reaching their main goals, meaning the improvement of literary talents of students and strengthening their desire and motivation to their field.This study tries to deal with the appropriate strategy performances in teaching Arabic poetic texts in Arabic language and literature useing survey and questionnaire methods. The population of this study includes the fourth and higher semester undergraduate students and Arabic language and literature field professors in the Universities of Tehran, Allame Tabatabaei, Beheshti and Tarbiat Moallem. The findings demonstrated that in many students’ and professors’ point of view, new strategies of teaching of poetic texts (i.e. semantic perception of poetry, aesthetic expression of verses and stylistic analysis) are performed less than the traditional strategies pertaining to correct reading of texts and expression of grammatical points.
  • Mahinnaz Mirdehghan, Asiye Imani Page 193
    The present research is a case study of gender differences of language usage in a pair of non-identical twins (a boy [Arsham] and a girl [Arshida]), performed on their using in Farsi Lexicon. The descriptive-analytic research is based on Mac-Arthur-Bates’s Communicative Development Inventories (CDI), according to which the twin’s lexicon has been divided into 22 categories, to which two extra categories are added. The language corpus is the twin’s recorded daily speech including 2535 words, categorized based on the framework. The frequency of each lexical group is evaluated throughout the research, together with the analysis of data accomplished by dependent T-test. The T-test results illustrated that there is a significant difference (p< 0.05) between the average of the twin’s usage only within the groups of 6, 10 and 16 as well as on their score of total scale (diagram 1 and table 26). This is while their average is near to each other in all other groups. Arsham’s average is higher than Arshida’s in any case of significant difference, showing his better doing in some groups. In the groups number 2 and 13, their doing and average is the same. Other similarities and differences in their lexicon can be summarized as follows: 1) Verbs in their lexicon have the highest frequency; 2) Abstract words have the least frequency; 3) Broadness and variety in the boy’s lexicon is more than the girl’s (of the whole corpus, 56.25% is devoted to the boy and 43.74% to the girl).